visby_utsiktFörväntningar och planer inför Almedalsveckan var höga och många. Den officiella Almedalsguiden innehöll över 3 500 olika punkter under en veckas tid. Mitt schema var fullspäckat med allt från digital generationsväxling till gig-ekonomi.

Många av frågorna som vi diskuterade på #HRunconf var generellt sett välrepresenterade under Almedalsveckan: digitalisering, mångfald, internationalisering, kompetensförsörjning mm.

Kompetensförsörjning
Många arbetsgivare kämpar med samma fråga: hur ska de hitta rätt kompetens till sitt företag? Detta speglades framförallt i antalet seminarium kring ämnet. En sak som stack ut i flera diskussioner är att vi idag fokuserar mer på att anställa rätt person än rätt kompetens. De mjuka värdena blir viktiga. Vilka värden då? Kommunikation lyftes i flera paneler. Vi jobbar tillsammans och att sitta inlåst i en skrubb nånstans finns inte längre. I och med digitaliseringen är det en viktig egenskap att hänga med och att snabbt kunna ställa om, det som funkade igår kanske inte funkar idag! Som Mats Lindgren, VDn för Kairos Future, sammanfattade det: “Man behöver ha stridspilotskompetens, att snabbt kunna ställa om sig, klara att arbeta i osäkerhet, kunna observera och vara handlingskraftig är egenskaper som man kan klara sig långt med.”

En diskussion jag har haft svårt att släppa är den om Sveriges plats i den globala talangjakten. Under seminariet anordnat av Almega låg mycket fokus på hur vi ska se till att de utbytesstudenter som väljer att läsa i Sverige ska  stanna kvar efter studierna. I panelen togs inte frågan kring företagens motvilja att anställa personer som inte pratar svenska upp alls. Varför ska internationella talanger, som har valt sin utbildning med omsorg, valt ett visst universitet utifrån att just den professorn undervisar där, välja att lära sig svenska? Ett språk som en bråkdel av världens befolkning behärskar? Jag vill se fler företag som släpper kravet på språkkunskaper, och lyfte därför frågan till diskussion under frågestunden efter paneldebatten. Jag jobbar just nu själv på Mjärdevi Science Park där vi går över till engelska mer och mer, det är lite obekvämt i början, men man vänjer sig. Och lite “svengelska” har väl ingen dött av? 🙂 Se hela diskussionen och samtalet här.

paneldebattDigitalisering
För att ett företag ska hänga med i digitaliseringen krävs det att de har medarbetare som hänger med i digitaliseringen. Hur lockar man dessa? Ska de arbeta I företaget eller finnas vid sidan av som konsulter? Vad bidrar de med? Då digitaliseringen enligt min uppfattning är en kraft vi inte kan stå emot, tror jag inte att ett företag kan hyra in några konsulter som vid sidan av arbetar med företagets digitalisering. Det kommer att handla om att ha digitala ambassadörer i hela organisationen. Digitalisering är inte en IT-fråga utan det gäller alla. I ett seminarium med “HejDigitalt” diskuterades just en digital superstars kompetens. Även här pratades det mycket mjuka värden, ord som rebelliskt, outside the box, kreativt med mera lyftes. I en sådan här roll tror jag att just de personliga egenskaper är viktigast, samt – förstås – att företaget ger dessa “superstars” möjlighet att utvecklas och finnas, annars kvävs de.

Mest lustfyllda seminariet var det med Anders Parment hos East Sweden på ämnet om hur vi ska handskas med 90-talisterna som tar sig in på arbetsmarknaden? Visste ni att våra värderingar sätts när vi är mellan 16 och 23 år? Det är bland annat därför det är viktigt att vi förstå denna generation och möta dem på ett bra sätt när de kommer in på arbetsmarknaden. Nyfiken på just det seminariet? Du hittar det här.

Almedalen ️ #HRunconf
På nåt sätt är ju Almedalen likt #HRunconf, man samlar människor som gillar att göra sina röster hörda och att diskutera/föra dialog kring sina hjärtefrågor på en otillgänglig (…) plats och låter dem mötas. Men det ger oss också samma utmaningar. Jag började veckan med ett seminarium på HejDigitalt (de hade ett grymt utbud i år som kändes spot on!) som handlade just om hur vi kan göra Almedalen mer tillgänglig för alla. En idé som kom upp är hubbar på olika ställen i Sverige där man kan följa och delta i diskussionerna via livestream, något för #HRunconf? Eller känner vi som finns på plats oss för utelämnade då och har svårt att öppna upp oss? Förtroendet och tilliten behöver adresseras i alla lägen där vi ska tänka klokt tillsammans! 🙂

IMG_0207En av veckans höjdpunkter var såklart vår #HRunconf Meet-up där Linus Zackrisson, medgrundare till #HRunconf, Joakim Karlsson, som gjorde debut på #HRunconf i år, och jag tog ett traditionsenligt glas rosé på Kallis och breefade varandra om seminarier, våra jobb och nästa års #HRunconf. Vi hann även träffa Anna Kreissl en snabbis. Kul!

För min del var det premiär att delta i det här evenemanget. Det jag tar med mig är såklart många spännande möten och nya kontakter, men även en hel del nytt material att läsa under semestern.

 

Läslistan ser ut så här:

Kring 90-talister:
http://andersparment.com/publikationer

Talanger:
http://exedsse.se/aktuell-forskning-talent-management-i-sverige/
http://www.executivesondemand.net/managementsourcing/images/stories/artigos_pdf/gestao/The_war_for_talent.pdf

Rekrytering:
https://www.zerolime.se/_docs/Karolinska%20Institutet%20-%20Recruiting%20without%20discriminating.pdf

Framtidens arbetsplats:
http://www.senab.com/sv/downloads/rapporter

Attrahera och behålla utländska talanger
https://www.almega.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=95b93057-b562-4338-afe1-841d00d7fcd8&FileName=NP.Attrahera+och+behålla+internationella+studenter_för+minskade+kompetenbrister.pdf

Så, jag har och har haft att göra på min semester i alla fall ?

En vecka går fort och stundtals hade jag gärna kloonat mig för att kunna delta på fler seminarier. Comprend förberedde oss ”HR-folk” på ett bra sätt genom sin Almedalsguide. De startade även hashtaggen #hralmedalen som gjorde att jag kunde hänga med i spåren som jag inte hann vara med på IRL. Kolla in #hralemdalen för att återuppleva några av diskussionerna!

Ser fram emot att fortsätta grotta i de olika ämnena och hoppas såklart kunna diskutera dessa inom #HRunconfs ramar längre fram!

// Anna

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *